Ta aromatyczna grochówka nie powoduje dolegliwości gastrycznych. Zwróć uwagę na sposób gotowania grochu

Dodano:
Grochówka Źródło: Shutterstock / Dar1930
Grochówka to pyszna i treściwa zupa, którą możesz zastąpić dwudaniowy obiad. Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym muszą zwrócić szczególną uwagę na sposób przygotowania i gotowania grochu. Polecam przepis na aromatyczną grochówkę, po której nie ma wzdęć.

Grochówka (zupa grochowa) to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej, której bazę stanowi aromatyczny wywar na wędzące. Do zupy dodawane są również warzywa, podsmażona kiełbasa, mięso z wywaru oraz boczek. W niektórych regionach Polski do grochówki dodawane są również pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli nie chcesz ich dodawać do zupy, to możesz przygotować świetnie komponujące się ze smakiem grochówki grzanki z czerstwego pieczywa. Ja robię grochówkę bez zasmażki, dzięki czemu zupa grochowa jest mniej kaloryczna.

Co zrobić, żeby po grochówce nie było wzdęć?

Grochówka nie będzie powodowała dolegliwości gastrycznych, jeżeli przynajmniej na 3 godziny namoczysz groch w zimnej wodzie, a następnie wypłukanie go pod bieżącą wodą i gotowanie w kolejnej porcji wody. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie grochu w zimnej wodzie na całą noc, dzięki czemu nie będzie ciężkostrawny i szybciej się ugotuje. Obowiązkowo do zupy z grochu dodaj przyprawy, które pobudzają trawienie i zmniejszają właściwości gazotwórcze nasion strączkowych. Zaliczają się do nich m.in.: liść laurowy, majeranek, tymianek oraz kminek.

Przepis: Grochówka

Grochówka to zupa przygotowywana z suchego grochu łuskanego. Dzięki wywarowi na wędzonce (wędzony boczek, wędzone kości schabowe, wędzone żeberka) zupa grochowa zyskuje wyjątkowy smak i aromat.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 600 g wędzonych żeberek
  • 300 g grochu łuskanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grochuNamoczony (przez min. 3 godziny), odcedzony i przepłukany wodą groch zalej świeżą wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu około 10 minut, a następnie zdejmij z palnika i pozostaw w przykrytym pokrywką garnku.
  2. Gotowanie wywaruCebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę. Żeberka podziel na kawałki o szerokości około 5 cm. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Na zeszkloną cebulę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1-2 minuty, a następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż razem, ciągle mieszając, 3-4 minuty na średnim ogniu. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem wlej 3 litry zimnej wody, dodaj wędzone żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj 20 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z wywaru kawałki żeberek i pozostaw je do ostudzenia. Gdy żeberka ostygną, usuń kości i pokrój mięso w kostkę.
  3. Połączenie składnikówDodaj do garnka z wywarem podgotowany i odcedzony na sicie groch, pokrojone mięso z żeberek, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości grochu i warzyw – około 20 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać grochówkę od dna, żeby się nie przypaliła. Jeżeli zupa jest bardzo gęsta, możesz dodać niewielką ilość wody.
  4. Smażenie kiełbasyGdy grochówka będzie się gotowała, pokrój kiełbasę w kostkę o boku 1 cm. Jeżeli kiełbasa jest tłusta, to podsmaż ją na suchej patelni. Jeżeli używasz chudej lub podsuszanej kiełbasy, to podsmaż ją na 1 łyżce oleju.
  5. WykończeniePrzed końcem gotowania dodaj do garnka z zupą podsmażoną kiełbasę. Pozostały na patelni tłuszcz możesz wykorzystać do zrobienia średniej zasmażki lub dodać do grochówki (wedle uznania). Gdy marchewka, groch i ziemniaki zmiękną, dopraw zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach suszonym majerankiem.

Grochówkę można przygotować na kilka sposobów. Ja najczęściej gotuję tę zupę zgodnie z przepisem mojej babci i zawsze wychodzi idealna. Pamiętaj, aby do grochówki użyć wcześniej namoczonego, odcedzonego i ugotowanego w świeżej wodzie grochu, dzięki czemu zupa nie będzie nadmiernie obciążała układu pokarmowego. Groch namocz w zimnej wodzie na minimum 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania zupy.

Zwróć uwagę na jakość wędzonki – do grochówki wybierz niezbyt tłusty boczek bez dodatku aromatu dymu wędzarniczego (boczek naturalnie wędzony) oraz wędzone żeberka. Opcjonalnie możesz również dodać do zupy grochowej podsmażoną kiełbasę.

Pomysł na podanie grochówki z grzankami domowej roboty

Gotową grochówkę możesz posypać natką pietruszki. Jeżeli nie chcesz dodawać do zupy ziemniaków, to przygotuj aromatyczne grzanki czosnkowe na patelni lub w piekarniku (2 kromki czerstwego pieczywa na osobę). Pieczywo pokrój w kostkę i usmaż na oleju z dodatkiem rozgniecionego ząbka czosnku. Jeżeli chcesz przygotować grzanki czosnkowe w piekarniku, to każdą kromkę pieczywa przed pokrojeniem w kostkę natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku. Grzanki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, skrop olejem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby grzanki równomiernie się zrumieniły.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...